Levering: 2-3 hverdage
Levering

Tips til Brygning

Det er en hel videnskab hvordan man bedst brygger sin the og kaffe, men selvfølgelig også en smagssag!

Her giver vi vores bud på hvordan det kan gøres - prøv dig frem, og find ud af præcist hvordan du ønsker din the eller kaffe behandlet.

 

The

Vi anbefaler at du:

  • bruger din nyindkøbte the inden for 2-3 måneder.
  • opbevarer theen i dåse med tætsluttende låg, samt tørt og ikke for varmt, gerne ved 18-20 grader.
  • bruger en ske til at øse theen i filteret med.
  • bruger de anbefalede vandtemperaturer når du brygger din the.

 

Bryggemetoder

Brug altid frisktappet, koldt vand til kogning, og lad vandet komme i kog inden du hælder det over din the.

Brug ca. 2 g. the per kop, og benyt dit foretrukne filter: stof, papir, si, theæg, stempelkande eller andet.

Langt de fleste urte-, sorte - og rooibush theer kan tåle at du bruger kogende vand til brygning, hvorimod de fleste grønne og hvide theer bliver bedst hvis vandet er 80-85 grader varmt, hvilket opnås ved at lade vandet stå i 1½-2 min. efter kogning.

Lad din the trække i den tid, der er anbefalet på posen, eller som du selv synes bedst!

 

Kaffe

Vi anbefaler at du:

  • bruger din nyindkøbte friskkværnede kaffe inden for 8-10 dage. For dem, der selv kværner deres kaffe, kan hele bønner holde sig i tre måneder fra ristedato.
  • får kværnet din kaffe på rette vis afhængigt af formålet:
      • meget fint kværnet: til espressokande/-maskine.
      • mellemfint kværnet: til kaffemaskine eller gammeldags tragt.
      • meget groft kværnet: til stempelkande.



Bryggemetoder

Brug altid frisktappet koldt vand.

 

Kaffemaskine

Brug ca. 6 g. mellemfint kværnet kaffe per kop, altså 60 g. til 10 kopper. Bryg ikke mere end du kan nå at drikke på en halv time, eller brug en termokande til at holde kaffen varm efterfølgende.

 

I gammeldags tragt

Brug ca. 6 g. kværnet kaffe per kop. Kog vandet op og hæld det over kaffen - bryg ikke mere end du kan nå at drikke på en halv time, eller inden det bliver koldt!

 

Espressokande

Brug ca. 7 g. kværnet kaffe per kop. Fyld det i filterkurven. Nu skal din kaffe stampes med en stamper: pres med strakt arm, brug din kropsvægt og pres med vægten af 16-20 kg (du kan øve dit pres på badevægten).

Kaffen skal presses så det er helt lige/plant og presset lige meget over det hele: du kan evt. presse på følgende måde hvor du forestiller dig en urskive. Pres nu fire gange: én gang på "kl. 12", én gang på "kl. 6", én gang på "kl. 9" og én gang på "kl. 3" (- eller nord, syd, øst og vest). Til sidst presser du med 16-20 kg i midten, sådan at der ikke er "tyndt" ved "kl. 12" og "tykt" ved "kl. 6".

Fyld vand i espressokanden, men pas på ikke at overfylde den, ventilen skal være "oven vande". Skru kanden sammen og sæt den på komfuret, når vandet koger går der kun få minutter før din espresso er klar.

 

Espressomaskine

Samme antal gram kaffe og samme pressemetode som med espressokanden.

 

Stempelkande

Brug 7-8 g. groft kværnet kaffe per kop. Kom det i din stempelkande. Når vandet har været oppe og koge, skal det ned på en temperatur på omkring 90-93 grader, det sker på omkring et minuts tid. Nu kan du hælde vandet over kaffen.

Rør en enkelt omgang med en ske i kanden, så al kaffen er våd, og lad det stå og trække i fire minutter - evt. med stempellåget på, men pres det ikke ned endnu!

Brug igen skeen og rør rundt i kanden tre gange, sæt stemplet/låget på og vent et minut, kaffen vil nu begynde at bundfælde så du efter et minut nemt kan presse stemplet til bunds. Så er din stempelkaffe perfekt og klar til at nydes!